Hoe stap ik uit mijn comfortzone?

Een paar dagen geleden heb ik er ook al een post op instagram over gemaakt. Daar kreeg ik zoveel reacties op dat ik besloten heb er een blog over te schrijven. 

 

Even een reality check: Ben jij echt gelukkig? Of leef je lekker veilig binnen je eigen comfortzone? Een tijdje terug gold dat laatste zeker voor mij. Ik droomde van een totaal ander leven en had verlangens waar ik niets mee deed. Gewoonweg omdat ik bang was dat ik bepaalde dingen niet kon en totaal geen zelfvertrouwen had. Ik was in een comfortabel leventje beland in plaats van in een gelukkig leven. Soms moet je echter risico's nemen om te ontdekken tot wat je allemaal in staat bent. En denk je dat dat makkelijk is? Nou echt niet! Het is onwijs spannend, eng en gaat met vallen en opstaan. Maar je krijgt er zoveel voor terug. Uit je comfortzone stappen betekent iets doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan. Hier heb je een zekere dosis lef en moed voor nodig, oftewel zelfvertrouwen. Hoe meer je gaat durven te doen, hoe groter je comfortzone wordt. Laat jouw angst je niet weerhouden om dingen te doen die belangrijk voor je zijn! 

 

Ik ga jullie een aantal tips geven om uit je comfortzone te stappen die mij enorm hebben geholpen.

 

1. Spring niet meteen in het diepe

Droom jij ergens van? Ben jij al bezig om die droom te verwezenlijken? Je hebt een droom niet voor niets. Er is blijkbaar een verlangen naar iets wat je graag wil. Ga uitzoeken wat er voor nodig is om die droom te verwezenlijken. Maak het inzichtelijk wat je graag zou willen maar nog niet durft. Mij heeft het heel erg geholpen om het op te schrijven. Hak het in kleine stukjes. Door overzichtelijk te maken wat je wil bereiken en wat daar voor nodig is kun je het in kleine stapjes verdelen. Je durft het proces daarmee beter aan en daardoor ga je waarschijnlijk ook sneller aan de slag. Probeer iedere dag/week iets kleins te doen. Je zult zien dat het werkt :)

 

2. Discipline, discipline en nog eens discipline

Kijk eens of je jezelf kunt dwingen om iets te doen wat je lichaam en emoties normaal gesproken zouden willen vermijden. Kom je angst op die manier onder ogen en probeer iets wat je eng vindt toch te doen. Om uit je comfortzone te kunnen treden is een positieve levensstijl nodig. Om deze te kunnen creëren heb je discipline nodig. Jij hebt de regie over je gedachten, voorkom dat negativiteit van anderen te veel ruimte krijgt. Probeer iedere ochtend als je opstaat iets positiefs over jezelf op te schrijven (iets wat je bijvoorbeeld al bereikt hebt en waar je trots op bent), dan begin je de dag meteen al goed.

 

3. Heb geen torenhoge verwachtingen

Veel te vaak hebben we verwachtingen van dingen. Hoe iets zal zijn of hoe iets er uit ziet etc. Hierdoor ben je vaker terughoudend en zal je blijven waar je zit omdat bepaalde dingen al snel niet fijn voelen. Probeer die verwachtingen los te laten, maar wees duidelijk in wat je wel en iet wil. Als je geen verwachtingen hebt zal je ook niet zo snel teleurgesteld worden, dat is echter hoe ik er over denk. Als er van te voren niks vast staat is juist alles mogelijk! Hoe meer jij je laat beperken door vaststaande ideeën en verwachtingen, hoe minder je zal bereiken en hoe beperkter je creativiteit. Laat het los en laat je verrassen door het leven!

 

4. Praten over je ideeën helpt!

Vertel bijvoorbeeld je vrienden/vriendinnen wat je van plan bent te ondernemen. Hierdoor zal er regelmatig naar je plannen gevraagd worden en word je een klein beetje verplicht er mee aan de slag te gaan. Dit kan het nodige zetje zijn om wat meer discipline te krijgen.

 

5. Accepteer tegenslagen en gebruik ze om er sterker door te worden

Waarschijnlijk heeft iedereen wel van die periodes waarin het allemaal niet zo lekker loopt. Ik heb er in ieder geval genoeg gehad! Alles lijkt op dat moment tegen te zitten, je hele perfecte plaatje valt in duigen. Probeer je hierdoor niet van de kaart te laten brengen. Neem vooral de tijd om alles te laten bezinken en te overdenken. Probeer iedere tegenslag om te buigen naar een leermoment. Schrijf op wat je er van hebt geleerd, deze nieuwe inzichten zullen in de toekomst van pas komen. Laat een tegenslag geen belemmering zijn in het nemen van de volgende stap naar succes! Kijk niet meer terug naar wat is geweest, accepteer wat er nu is en heb vertrouwen in wat je allemaal kan. Onthoud goed: Failure isn't the opposite of success, it's part of success!

 

6. Laat los wat anderen van je denken

We hebben allemaal een mening. Als iemand een negatieve mening heeft over iets wat jij wil bereiken en je bent hier gevoelig voor dan zal je niet zo snel doen wat je wil doen. Ik probeer zelf altijd wel te luisteren naar wat anderen te zeggen hebben en natuurlijk kijk ik dan wat ik met die informatie kan doen. Blijf dicht bij jezelf, luister naar jezelf en maak je niet zo druk om wat een ander van je denkt. 

 

 

Dus...... waar wacht jij nog op? Het is nooit het juiste moment om te beginnen dus daar hoef je niet op te wachten! Start NU met doen wat je echt graag wil!

 

Als jij doet waar je gelukkig van wordt zit je lekkerder in je vel en straal je dit ook uit.

Ik wil in ieder geval niet meer terug naar hoe het was en haal nu meer voldoening uit mijn leven dan ooit te voren, doe jij met me mee?

 

'Dare to live the life you've always wanted'