Liever zijn voor jezelf

Vaak leg je de lat voor jezelf een stuk hoger dan voor je naasten. Ik deed dat in ieder geval wel, ik mocht van mezelf geen fouten maken, het kon altijd beter en ik deed nooit goed genoeg mijn best. Zeg eens eerlijk: hoe mild ben jij voor jezelf als je een fout hebt gemaakt? Hoe lief ben jij naar jezelf als je een slechte dag hebt, de dingen niet lopen zoals jij dat wil of als je niet voldoet aan je eigen eisen? Waarschijnlijk ben/was je net als ik (en de meeste anderen) strenger voor jezelf dan voor anderen. Zeker wanneer je het moeilijk hebt of een fout hebt gemaakt. Je kunt vaak beter met anderen 'meevoelen' dan met jezelf. Je kunt geraakt worden door het verdriet van je beste vriend/vriendin en de behoefte hebben om hem/haar op een bepaalde manier te steunen. Als je met iemand meevoelt veroordeel je diegene niet als hij/zij een fout maakt, zwaktes of een tegenslag heeft. Je bent dan juist begripvol en zacht. Zou het niet veel gezonder zijn als we onszelf ook op die manier benaderen?

 

Aan anderen geef je vaak de beste adviezen maar je vergeet daarbij dat dezelfde dingen ook voor jou gelden. Herkenbaar? Hieronder deel ik een aantal tips met jullie die er voor gezorgd hebben dat ik nu wat liever ben voor mezelf.

 

1. Jij bent jouw nummer 1 dus zet jezelf ook op de eerste plaats. Maak keuzes waar jij zelf gelukkig van wordt. Ook als dat betekent dat je er soms iemand anders mee teleurstelt. Je gaat echt nog wel vaker iemand teleurstellen namelijk, sorry!

2. Leer jezelf eens een complimentje te geven zonder dat je je daar schuldig over voelt of jezelf als arrogant bestempelt. Het is best wel lastig maar als je het gaat doen zul je merken dat het uiteindelijk een enorme boost geeft! Als je je lichaam ziet veranderen na al die trainingssessies in de gym of je hebt een opdracht op je werk succesvol afgerond dan mag je daar best trots op zijn!  Zeg het tegen jezelf, het werkt echt! 

3. Accepteer jezelf. En dan bedoel ik natuurlijk the good and the ugly. Dus ook je chaotische karakter, perfectionisme en je klutsknieën. Het maakt deel uit van wie je bent dus ga er van houden.

4. Volg wat vaker je hart in plaats van je verstand. Zelfs als dat vervelende stemmetje in je hoofd je zegt dat je wat anders moet doen. Diep van binnen weet je waarschijnlijk wel wat de juiste keuze is. Go for it!

5. Take care of your body, it's the only place you have to live. Geef je lichaam de rust, beweging en het comfort dat het nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Een warm bad, een yogalesje op zijn tijd, meditatie of een avondje bankhangen kunnen daar prima bij helpen. Zoek iets uit wat bij jou past. 

6. Maak eens wat meer tijd voor de dingen die je leuk vindt om te doen. Als je ergens energie van krijgt dan is dat het meer dan waard om er ook energie in te steken. Een lekkere work out in de gym, jezelf uitsloven in de keuken, dansen, dat zijn de dingen waar ik energie van krijg. Maar het kan natuurlijk van alles zijn. Waar krijg jij energie van?

7. Voeding is de brandstof van je lichaam. Probeer dan ook gezonde gerechten te eten waar je energie van krijgt. En vooruit: af en toe wat comfortfood hoor ook bij lief zijn voor jezelf toch? Gezond eten is de basis, maar wees ook niet te streng voor jezelf!

8. Comfortabele kleding. Draag kleding waar jij je lekker in voelt. Die gave broek kan dan wel in de mode zijn maar als jij je er niet comfortabel in voelt draag 'm dan ook vooral niet!

9. Vind je iemand heel erg leuk of heb je juist een meningsverschil met iemand? Vertel het dan! Slik geen woorden in die uitdrukken hoe jij je echt voelt, wat je denkt of wat je wil doen. Je wil later echt geen spijt hebben van de dingen die je niet hebt gezegd/gedaan.

10. Droom groots. Beperkt jezelf niet met de gedachte dat je iets niet kan, of het idee dat iets wat jij graag wil niet haalbaar zou zijn. Als je groots durft te dromen gaat er een wereld van mogelijkheden voor je open. Give it a try!

11. Fouten maken is menselijk. Sta jezelf toe om fouten te mogen maken. Fouten horen nou eenmaal bij het leven en je beperkt jezelf enorm als je krampachtig probeert om geen fouten te maken. En het is cliché maar van fouten maken leer je! En zeg nou zelf, heb je ooit iemand ontmoet die nooit een fout heeft gemaakt?

12. Leg de mening van een ander eens wat vaker naast je neer. Label jezelf in ieder geval niet met de mening van een ander. Dat is echt zonde!

13. Blijf niet hangen in wat is geweest. Heb ik fouten gemaakt in het verleden? Hell yes! En heb ik dingen gedaan waar je niet trots op bent? Natuurlijk! Maar kan ik daar nu nog iets aan veranderen? Nee want ik kan helaas niet toveren. Wat je wel kunt doen is leren van het verleden. 

14. Benader jezelf eens met dezelfde vriendelijkheid als dat je bij een goede vriend/vriendin zou doen. Ben je verdrietig? Wat zou je doen als je beste vriend/vriendin verdrietig is? Troost jezelf en omarm je verdriet!

15. Blijf jezelf ontwikkelen en doe dat zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. Hoe leuk is het om jezelf voortdurend te kunnen blijven uitdagen!

16. Besef dat je de goedkeuring van een ander niet nodig hebt om jezelf te kunnen zijn. Onthou goed: wat anderen ook van je denken, je bent helemaal goed zoals je bent! Dat geloof je nu misschien nog niet helemaal maar dat ga je gedurende jouw reis ook ervaren. Dat weet ik zeker!

 

Deze tips hebben mij geholpen om iets liever voor mezelf te zijn. Ik hoop dat jij er ook iets aan hebt!

 

 

 

Work on being in love with the person in the mirror who has been through so much but is still standing 

 

 

 

liefs, 

Kim