Faalangst

Een gedachtepatroon dat onze mogelijkheden begrenst, faalangst. Helaas komt het nog behoorlijk vaak voor. Een hele tijd weerhield het mij ervan om dingen te doen waarvan ik dacht dat ze buiten mijn bereik lagen. Ik voelde me een soort van verlamd als ik iets nieuws wilde proberen. Hoewel ik niet vaak een nieuwe uitdaging aan durfde te gaan en veilig leek in mijn comfortabele wereldje werd ik daar ook niet zo gelukkig van. 

 

Echt falen doe je pas wanneer je stopt iets te proberen omdat je bang bent om te falen. Daar komt die vervelende faalangst om de hoek kijken. Maar is de essentie van leren niet juist dat je jezelf toestaat om fouten te maken? In de beginjaren van je leven doe je niet anders dan proberen stappen te zetten. Je valt en staat weer op, keer op keer. Je probeert, onderzoekt en ontdekt alles om je heen. Had je ooit leren lopen als je niet de moed had om eerst te vallen? Hetzelfde gebeurt nu als je iets nieuws en belangrijks leert. Je moet moeite doen om iets nieuws te leren en vaak meerdere (mislukte) pogingen doorstaan voordat je kan zeggen dat je iets geleerd hebt. 

 

Obstakels die je moet overwinnen in je leven zijn van enorme waarde. Niet alleen voor je persoonlijke ontwikkeling maar ook voor het begrijpen en het bij elkaar rapen van de moed die nodig is om inspanning te tonen. Juist door de moeilijkheden die je tegenkomt op de weg naar je doel leer je nieuwe vaardigheden die je helpen om iedere uitdaging die je tegenkomt met beide handen aan te grijpen. Obstakels kunnen gedachten zijn, maar ook angsten, omstandigheden etc. Het is belangrijk om deze obstakels aan te pakken, erken waarom ze er zijn en welke lessen je er van kan leren. Soms moet je even stil staan bij deze obstakels om het evenwicht te kunnen bereiken in een situatie. Je kunt een waardevolle les leren als je je bewust wordt van de dingen die je vermijdt, dingen waar je liever niet mee geconfronteerd wil worden, die je automatisch naast je neerlegt omdat je denkt dat je ze toch niet kan bereiken. Als je merkt dat je een situatie onhandig hebt aangepakt ga je er vaak bewust alles aan doen wat er voor nodig is om soortgelijke situaties te vermijden. Maar is het niet juist heel goed om jezelf te confronteren met wat er mis gaat?

 

Als je iets niet probeert faal je pas echt! Het is makkelijk en heel erg comfortabel om te denken dat het toch niet lukt wat je wil bereiken, om te denken dat het buiten je bereik ligt of dat het toch te veel moeite kost. Echt succesvolle mensen stoppen niet, raken niet verlamd als er een nieuwe uitdaging op hun pad komt, klagen niet over de moeite die ze moeten doen om hun doelen te verwezenlijken maar blijven stap voor stap hun doelen nastreven tot ze bereikt hebben wat ze willen bereiken. Er zijn 1000000 redenen te bedenken om iets niet te doen, zij bedenken de reden om het wel te doen! 

 

Probeer iedere mislukking te zien als iets noodzakelijks. Het is een mogelijkheid om te leren en te verbeteren. Vraag jezelf iedere dag eens af of je bent waar je wil zijn, of je doet waar je werkelijk gelukkig van wordt en of je er gepassioneerd over bent. Overwinnen is moedig genoeg zijn om het te proberen. Mensen met deze houding blijven vooruitgaan en bewandelen verschillende wegen tot ze persoonlijk succes bereikt hebben. 

 

Het vereist veel moed en zelfkennis om te begrijpen dat frustratie onderdeel is van jouw reis. Het is tenslotte ook zo dat het niet bereiken van je doel je ook weer een mogelijkheid biedt om je perspectief aan te passen. Falen is lang niet meer zo frustrerend als je weet dat je je best gedaan hebt. Wanneer je faalt in het bereiken van je doel terwijl je je volledig hebt ingespannen om het te bereiken is er niets om je schuldig over te voelen en niets om bang voor te zijn. Dit gevoel kun je echter alleen maar hebben als je in staat bent om een mislukking te begrijpen en zo dichter bij jezelf te komen. Alles wat echt de moeite waard is, is niet gerelateerd aan succes of aan de erkenning van anderen. Wat de moeite waard is bevindt zich in wat je leert over jezelf tijdens het proces.

 

Durf te proberen wat je echt graag wil. Wees je er van bewust dat lang niet alles zal lukken maar geniet van een wereld vol mogelijkheden op weg naar je doel. Dat voelt super, dat wil jij ook! <3